Egy vagy kettő mindegyikhez, mindegyikhez egy vagy kettő

Ha van már 18V-os Li-Ion Makita akkumulátora

2019-01-24 11:41:52

Van már 18V-os Li-Ion Makita akkumulátora? Akkor ne spóroljon a szerszámokkal, bővítse kisgép-, szerszámparkját "Z"-s gépekkel. Tudta, hogy az akkumulátor és töltő nélküli gépeket lényegesen olcsóbban szerezheti be? Váltson akkumulátoros kerti gépekre, válassza a kényelmet!

Egy vagy kettő mindegyikhez, mindegyikhez egy vagy kettő

"Z"-s vagy nem "Z"-s?

A Makita akkumulátoros gépeknél használt elnevezés végén szereplő betűk jelzik, hogy az adott géphez tartozik-e akkumulátor és töltő vagy sem. A "Z" jelentése, hogy a gép akkumulátor és töltő nélküli változat.

Miért? Nagyon sok esetben felesleges akkumulátorokat felhalmozni, főleg akkor, ha nincsenek kihasználva, hiszen azok az idő haladtával, szakszerű tárolás mellett is tönkremennek.
Erre a legjobb megoldás, hogy egyetlen vagy néhány akkumulátor garnitúrával több gép üzemeltetése - az igényekhez igazodva. Például, ha nem túl gyakori a gépek használata, akkor elég kevés akkumulátor is. A második és további gépek vásárlásakor sokat lehet spórolni, az akku nélküli "Z"-s gépek választásával.

Milyen gépet válasszak?

A vásárlásnál arra kell ügyelni, hogy a kompatibilitás meglegyen. Azaz, a különböző gépekhez ugyanazt az akkumulátort lehessen használni. Figyelni kell a feszültségre (10,8V, 18V, korábban voltak 7,2V-os, 9,6V-os és 14,4V-os gépek is) és az akkumulátor sorozatára (főleg a régebbi gépekkel való kompatibilitás miatt).
A legtöbb akkumulátoros gép a 18V-os Li-Ion sorozatban található, már több mint 200(!) féle géptípushoz lehet ezeket az akkumulátorokat használni. A kapacitásuk változó, 2Ah, 3Ah, 4Ah, 5Ah, de már külön megvásárolható már a 6Ah-s akkumulátor is. Minél nagyobb kapacitású egy akkumulátor, annál tovább tudja üzemeltetni a gépet. Aki, huzamosabban használja, annak a nagyobb kapacitású az ajánlott, aki ritkábban rövidebb ideig dolgozik a gépeivel, annak megfelel a kisebb kapacitású is.
Befolyással van a használat időtartamára a gépbe épített motor is. A BL motorok energia takarékosabbak, ezekkel az akkumulátor üzemideje hosszabb, mint egy ugyanolyan hagyományos szénkefés motorral.

Kerti gépek, nagyobb teljesítményt igénylő gépek

A gépek teljesítményének növelése érdekében, illetve, hogy az akkumulátoros gépek ugyanazt tudják nyújtani, mint hálózatról üzemelő társaik, számos gép 2 akkumulátorral működik. Ezek 36V-os gépek, csak párban lehet az akkumulátorokat használni hozzájuk, azonos kapacitásúakat. Ilyenek például az akkumulátoros fűnyírók, láncfűrészek, fűkaszák, de vannak már ilyen körfűrészek, csavarbehajtók, fémdarabolók, porszívók, sarokcsiszolók, stb... is. Az ilyen gépek gyakori használata mellett érdemes két, esetleg három garnitúra akkumulátort tartani, a folyamatos munkavégzés miatt. Ritka nem túl hosszú idejű használathoz elegendő lehet egyetlen akkumulátor pár is.

Összegezve, érdemes a gépparkunkat kibővíteni az akkumulátorokhoz a kényelmesebb, hatékonyabb, gyorsabb munkavégzéshez.

 

További híreink, újdonságaink

Elolvasom Fűkasza és szegélynyíró damilfejek

Fűkasza és szegélynyíró damilfejek

2024-04-19 10:09:24

Damilfej és fűkasza

Az alábbiakban egy táblázatban bemutatásra kerülnek a damilfejek főbb paramétereikkel - jelölve, hogy mely szegélynyírókhoz, illetve fűkaszákhoz használhatók.

Elolvasom Makita XGT kerti ROAD-SHOW - 2024 tavasz

Makita XGT kerti ROAD-SHOW - 2024 tavasz

2024-04-17 10:11:04

A Makita XGT kerti ROAD-SHOW keretében működés közben kipróbálható lesz számos 40 Voltos akkumulátorral működő kerti gép Békéscsabán 2024. május 17-18-án a Gabona múzeumnál. Helyszíni megrendelés esetén +1 darab 4Ah-s akku ajándék. 

Elolvasom Makita akkumulátorok

Makita akkumulátorok

2024-01-05 12:38:04

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően újabb és újabb akkumulátorok jelennek meg a Makita kínálatában. Az alábbi írással segítünk az eligazodásban.