Akkumulátoros háti permetező

Amivel könnyű lesz a védekezés a kertedben

2022-05-26 10:46:30

Sokan keresik a háti permetezőt, és egyre többen az akkumulátorral üzemelőt. A Makitának volt erre korábban megoldása, de környezetvédelmi okokból a benzinmotorosok gyártása megszűnt, de a korábbi akkus változatot is kivonták. A probléma megoldására kiváló választás a Milwaukee SWITCH TANK™ permetezője.

Akkumulátoros háti permetező

Háti permetező

Otthoni kertekben, gyümölcsösökben, szőlőkben, virágoskertekben, parkokban, üzemterületeken, építkezéseken, a mezőgazdaságban gyakran felmerülő probléma a növényvédelem, gyomirtás, vízzel locsolás, esetleg felületi lemosás, amihez megfelelő méretű tartállyal rendelkező, de nem túl nehéz és könnyen használható permetezőre van szükség.

A benzinmotoros permetezők kényelmetlensége, és környezetre kifejtett ártalma miatt egyre többen fordulnak az akkumulátoros permetezők felé. Sok esetben a megfelelő paraméterek híján (üzemidő, nyomás, stb...) azonban az akkumulátoros permetezők nem képesek kiváltani erőteljes benzinmotoros társaikat. Szerencsére lehet találni olyat is, ami már alkalmas a helyettesítésre.

Motoros vs. Akkumulátoros

Nyilván ez is sokáig vita téma lesz, amíg párhuzamosan léteznek egymás mellett, de a fejlesztések irányát és ütemét látva nem kérdés melyik platformé a jövő.

Ami a benzinmotorosok javára írható, hogy erőteljesebbek az erős porlasztással messzebbre történő kijuttatásban. Azonban az előnyök felsorolását itt abba is tudjuk hagyni. Ha nem nagyon(!) magas fákról van szó, akkor el is olvadt minden előnyük.

Ugyanis az akkumulátorosokhoz számos - nem jelentéktelen - előny társul. Sokkal kényelmesebb a használatuk, nincs szükség üzemanyag keverésre, töltögetésre, időszakos karbantartásra (szűrő, gyertya, ...) csere, nincs kipufogógáz sem, benzinkútra sem kell járni. Nem fordul elő az indul, nem indul probléma. Ha az akkumulátor fel van töltve, a tartály megtöltése után azonnal meg lehet kezdeni a munkát. Sokkal halkabban teszi a dolgát, még az esti permetezés (vigyázzunk a méhekre!) sem zavarja a munkát. Üzemidőben sem kétséges a nyertes. Általában egy tankolás/feltöltés esetén az akkussal több tartálynyit lehet kijuttatni.

Milwauke SWITCH TANK

Műszaki megoldás

Ez a furcsa elnevezés a Milwaukee megoldását takarja, melynek a lényege, hogy egyetlen alapgéppel eltérő feladatokat lehet megvalósítani. Nem csak permetezésre, hanem lemosásra, vízzel történő permetezésre is lehet használni. Ennek rejtélye az alapgép - amiben a motor található - el van választva a tartálytól, amelyben a szivattyú és a hozzá tartozó tömlő, szórószár van. Így a megfelelő feladathoz a megfelelő szivattyú használható és a tartályt anyaga is ennek megfelelően változik. A Milwaukee-nál ismert csatos megoldással gyorsan, egyszerűen lehet a tartályt a gépre rögzíteni. Jelenleg háromféle tartály létezik hozzá, betonfelületekhez a M18BPFP-CCST, vegyszer permetezésre a M18BPFP-CST, vízzel történő permetezésre pedig a M18BPFP-WST tartály.

Teljesítmény

Aki már használt kézi háti permetezőz, vagy próbálgatott akkus háti permetezőt, az biztosan nem fog csalódni. Üzemidőben igen csak jól teljesít, egy feltöltéssel az M18BPFPH-0 (vagy a M18BPFPH-401) esetén egy 4Ah-s akkuval akár 12 tartály (12 x 15liter =180 liter) szórható ki.

A nyomást tekintve (ez a WST tartály esetén eltér) sem lehet panasz. A 8,27 bar nyomással (ez a legmagasabb 5. fokozatban érhető el) akár 7,6 m távolságra is ki lehet juttatni a vegyszert. A hozzá adott két szórófej közül lehet választani a munkához megfelelőt. Az állítható réz szórófej esetén lehetőség van a porlasztás mértékét beállítani, minél kevésbé porlaszt, annál távolabb tud szórni, természetesen a szóráskép is változik. A másik műanyag szórófej "legyező" alakban szór finom porlasztással, ezzel például kiválóan lehet lefújni szegélyeket, sarkokat, stb...

Kényelem

A működtetésről már esett szó, az már önmagában nagyon erős érv az akkus mellett, de a kialakítása révén még tovább élvezhető az általa nyújtott kényelem. Széles vállheveder és csatos deréköv segítségével lehet szorosan a testhez rögzíteni, így nem mozog, ütöget.

A bekapcsoló és nyomásszabályzó kezelése is könnyedén megy ment közben is, háton tartva a gépet. Gyorsan be lehet állítani a megfelelő fokozatot. A szórópisztoly markolata gumírozott, kézreálló és kényelmes. Munka közben a fuvóka állításhoz sem kell levenni, az is könnyen elérhető.

Összességében elmondható, hogy egy jó választás, amely egyszerűsíti és kénelmesebbé teszi a munkát.

Korábbi írásunk

Makita tavasz-nyár

Kisebb permetezők

Makita US053DZ Akkumulátoros kerti permetező
Makita DUS054Z Akkumulátoros kerti permetező

 

További híreink, újdonságaink

Elolvasom Makita XGT kerti ROAD-SHOW - 2024 tavasz

Makita XGT kerti ROAD-SHOW - 2024 tavasz

2024-04-17 10:11:04

A Makita XGT kerti ROAD-SHOW keretében működés közben kipróbálható lesz számos 40 Voltos akkumulátorral működő kerti gép Békéscsabán 2024. május 17-18-án a Gabona múzeumnál. Helyszíni megrendelés esetén +1 darab 4Ah-s akku ajándék. 

Elolvasom Makita akkumulátorok

Makita akkumulátorok

2024-01-05 12:38:04

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően újabb és újabb akkumulátorok jelennek meg a Makita kínálatában. Az alábbi írással segítünk az eligazodásban.

Elolvasom Damil befűzés egyszerűen

Damil befűzés egyszerűen

2023-08-10 11:52:14

A Makita új damilfejekbe sokkal egyszerűbb a damilt befűzni, az írásunkban szereplő videó bemutatja, hogy milyen könnyen és gyorsan megy a damil befűzés.