Multi gépek és tartozékok

Amit csak tudni szeretnél a multi szerszámokról

2022-02-21 10:31:14

Egy kevésbé ismert, de sokoldalúan használható kis szerszámgépet (családot) és a hozzá használható szerszámokat szeretnénk bemutatni - természetesen a kompatibilitásról sem feledkezünk meg.

Multi gépek és tartozékok

Multi szerszámok, multi gépek

Már a neve is sugallja, hogy nem akármilyen szerszámról, kisgépről van szó, hanem valami többről. :-) Szó szerint, többfunkciós gépekről lesz szó és a hozzájuk használható szerszámokról és azok kompatibilitásáról.

Egyszerűen mindenki csak multigépnek nevezi őket, és nem véletlenül, mert az elnevezés abból fakad, hogy ezek a gépek sokoldalúan, sokféle célra, feladatra használhatók. Egyetlen géppel a hozzá megfelelően megválasztott szerszámmal más és más feladatot lehet elvégezni, sokféle anyagban, anyaggal. Használható építőipari célokra, ott is különféle szakterületeken, de asztalosipari, fémipari feladatok is elvégezhetők vele. Sokszor ez a szerszám a legcélszerűbb választás. Érdemes közelebbről megismerkedni vele.

Működés

Kinézetre egy kompakt, karcsú, egy kézzel használható, a sarokcsiszolóra emlékeztető gép. A tengelye - amelyre a szerszámok kerülnek rögzítésre - merőleges a géptestre. Azonban itt a tengely nem forog, hanem a forgó mozgást gyakori kis oldalirányú ellentétes elmozdulás,  apró jobbra-balra (oszcilláló) mozgás helyettesíti. Éppen ezért ezeket a gépeket szokták oszcilláló multifunkciós gépeknek is nevezni - mint látjuk, nem is véletlenül, hiszen a működésének az alapelve az oszcilláló mozgás. Az elmozdulás oldalirányban csekély, kb 3°, de ehhez igen nagy sebesség párosul, percenként akár 20000-szer vált irányt. Így alkalmas vágásra, bevágásra, marásra, csiszolásra, stb... Természetesen nem minden esetben van szükség ilyen nagy sebességre, a gépeken általában több sebességi fokozat közül lehet választani.

Ezen a multigép videón megtekinthető a gép működése különféle alkalmazásokon keresztül, vagy itt egy videó a DTM51Z-ről. Vannak gépek amelyekhez porelszívó is csatlakoztatható, így a munkavégzés sokkal tisztább lehet.

Szerszámok

Mivel számos feladat elvégzésére alkalmasak a multi gépek, amelyekhez eltérő szerszámok kellenek, ezért fontos a szerszámcsere gyorsasága, és egyszerűsége. A régebbi típusoknál még imbusz kulccsal történt a szerszámok rögzítése, azonban az újabb típusoknál már szerszám (kulcs, vagy egyéb eszköz) használata nélkül, egyszerűen és gyorsan megoldható a szerszámok cseréje.

A fentiek megoldására a szerszám befogáshoz különféle szabadalmaztatott módszerek léteznek, pl.: Starlock, StarlockPlus, StarlockMax, vagy más megoldás (ezeket lásd bővebben később). Ez azért fontos, hogy illeszkedik-e a gépbe egy-egy szerszám, azaz kompatibilis-e a gép a szerszámmal? Másrészt ekkora sebességnél a stabil rögzítés szintén rendkívül fontos a balesetek elkerülése végett.

Milyen szerszámok (pengék) vannak?

Joggal merül fel a kérdés, hogy milyen szerszámok vannak, amelyekkel dolgozni lehet a multigépekkel, röviden csoportokba foglalva az alábbiak állnak rendelkezésre.

Szegmentált vágópengék


A tagolt vágópengék kerek, félhold alakúra hasonlítanak. Jellemzően hosszú, lineáris vágások, valamint fában, fémben, PVC-ben és más anyagokban történő beszúrásra használják (természetesen a penge anyagától függően). A pengék fogai nulla eltolással rendelkeznek, így tiszta és sima felületet biztosítanak.

Merülő pengék

Talán ebből van a legnagyobb választék. Különféle méretben, különféle anyagokra, ritkább-sűrűbb fogazattal, íves, egyenes geometriával lehet választani a megfelelő feladatra. Bár a szegmentált pengék is képesek bemerülésre, az egyenes vágópengék sokkal kisebb, precíz léptékben is képesek erre. Mélyebben tudnak belevágni az anyagba, mint a szegmentált pengék. Ezek a pengék tökéletesek gipszkarton, laminált lapok, szegélylécek és egyéb kivágások készítéséhez, valamint egyszerűen durva favágásokhoz is alkalmasak lehetnek.

Csiszolók

Itt létezik szerszám, különféle feladatokhoz eltérő szemcsemérettel, de léteznek csiszolópapírok, filcek, amelyek egy talpra tépőzárral rögzítve használhatók. Ezek főleg deltoid formájúak. Főleg kisebb felületek csiszolására, előkészítésére való.

Kaparó pengék

Különféle geometriájú, hegyes, lapos, íves kések, melyek alkalmasak vágásra, tömítések, ragasztók, tapéta, linóleum, habarcs, stb.. eltávolítására. Ezek sokkal hatékonyabbak mint a kézi eszközök.

Bi-Metál vágópengék


A „Bi-Metal” (BIM) felirat jelöli ezeket a pengéket. Ezek a pengék fém vágása esetén a legjobbak, mivel szívósabbak, erősebbek, élesebbek és hosszabb élettartamúak, mint a hagyományos pengék. Kiválóan vágható vele szöges fa.

Keményfém vagy gyémánt szemcsés pengék


A gyémántszemcsés vagy keményfém élekkel ellátott multiszerszám pengék általában drágábbak, de megtérül. Képesek átvágni sokkal keményebb anyagokat, például csempét és habarcsot, és gyakran sokkal ellenállóbbak és hosszabb élettartamúak.

Anyagok, jelölések

Természetesen a különféle anyagokhoz más és más minőségű szerszámok kellenek a megfelelő minőségű munka elvégzéséhez, illetve a szerszámok élettartama miatt is. A megfelelő választáshoz a szerszámok befogórészén található színkódok nyújtanak segítséget a helyes választáshoz.

multi szerszámok színkódolása

multi szerszámok színkódolása


Befogás, kompatibilitás

A multigépek szerszámainak biztonságos rögzítésére - gépektől, gyártótól függően - többféle megoldás létezik, a gépeknél jellemzően ezen szabványosított megoldások valamelyikével lehet találkozni. Ennek előnye, hogy egy-egy gép, szerszám vásárlásakor más gyártók termékeiből is lehet választani (a kompatibilitást figyelembe véve), továbbá ezzel lehetőség nyílik olyan szerszámok alkalmazására is amelyek esetleg a gép gyártójának kínálatában nem szerepelnek. A szabványosított megoldások másik előnye a gyors és egyszerű szerszámcsere.

Alapvetően háromféle megoldás létezik a pengék rögzítéséhez: az Anchor vagy más néven OneFit, a Starlock (háromféle) és a SuperCut. Ezek egymástól eltérő megoldások, alapvetően egymással nem kompatibilisek.

A Makita termékeket böngészve, hamar előkerülnek a Starlock, StarPlus és StarMax jelölések. Ezek a befogás módját, a multiszerszámok befogó részének kialakítását jelentik. Ezek nem túl régi keletű szabványokra utalnak. 2016-ban mutatták be a Fein és Bosch gyártók az általuk kifejlesztett és szabadalmaztatott multiszerszám rögzítő megoldást, a Starlock rendszert, amit a Makita is használ. Ennek az együttműködésnek élvezhetik a vásárlók az előnyeit, hiszen megnőtt számukra a szerszámok és kisgépek választéka, gyorsabb munkavégzést tesz lehetővé az egyszerű és gyors, biztonságos penge cserével.

A Starlock rögzítőrendszer legfőbb előnyei:

A StarlockPlus és StarlockMax rendszerek eltérnek a Starlock-tól, ezek a szerszámok nem foghatók be a Starlock rendszerű gépekbe. A három rendszer kompatibilitását az alábbi táblázat mutatja:

Szerszám
Starlock StarlockPlus StarlockMax
Gép befogás
Starlock
StarlockPlus
StarlockMax
Starlock Igen Igen igen
StarlockPlus Igen Igen Igen
StarlockMax Igen Igen Igen

Ide kattintva megtekinthetetők a Makita multi szerszámai. A TMA kódjelűek Starlock, a MAP kódjelűek StarlockPlus, a MAM kódjelűek StarlokMax befogású szerszámok.

Léteznek szettek, amelyek kifejezetten egy-egy munkaterületre való szerszámokat tartalmaznak, természetesen ezek kedvezőbb árban vannak. Választaható padlóburkoló szett, csempe szett, merülő szett, és asztalos szett is.

 

További híreink, újdonságaink

Elolvasom Makita XGT kerti ROAD-SHOW - 2024 tavasz

Makita XGT kerti ROAD-SHOW - 2024 tavasz

2024-04-17 10:11:04

A Makita XGT kerti ROAD-SHOW keretében működés közben kipróbálható lesz számos 40 Voltos akkumulátorral működő kerti gép Békéscsabán 2024. május 17-18-án a Gabona múzeumnál. Helyszíni megrendelés esetén +1 darab 4Ah-s akku ajándék. 

Elolvasom Makita akkumulátorok

Makita akkumulátorok

2024-01-05 12:38:04

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően újabb és újabb akkumulátorok jelennek meg a Makita kínálatában. Az alábbi írással segítünk az eligazodásban.

Elolvasom Damil befűzés egyszerűen

Damil befűzés egyszerűen

2023-08-10 11:52:14

A Makita új damilfejekbe sokkal egyszerűbb a damilt befűzni, az írásunkban szereplő videó bemutatja, hogy milyen könnyen és gyorsan megy a damil befűzés.